Home » chleb » Chleb

Chleb

Chleb z ziarnami na zakwasie

1 kg mąki żytniej
3,5 szkl mąki pszennej 450
1 szkl ziaren łuskanego słonecznika
1 szkl siemienia lnianego
1 szkl otrąb owsianych
1 szkl płatków owsianych górskich
1,5 łyżki soli
Zakwas

Wszystkie składniki suche wymieszaj ze sobą.
Zakwas rozprowadź w 2 litrach dobrze ciepłej wody i połącz z pozostałymi składnikami.
Przełóż ciasto do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Podczas przekładania ciasta, odłóż sobie szklankę zakwasu na kolejny raz. Zakwas przechowuj w lodówce. Max można go przechować 1,5 miesiąca.
Piecz chleb 1.10 h w temperaturze 175 stopni. Od razu po upieczeniu wyjmij z piekarnika i oderwij papier. Przykryj ściereczką do ostygnięcia.
Dzielę się chlebem z innymi, więc jeśli chcesz otrzymać ode mnie zakwas, to umów się ze mną (sms Tel 607507879), odłożę dla Ciebie zakwas przy kolejnym pieczeniu chleba.