Wcale nie muszą być nudne. I nie muszą być ze szczypiorkiem, chociaż mogą…
Na listkach sałaty, jakąkolwiek mam, układam ugotowane na twardo jajeczka. Do tego można pokroić rzodkiewkę albo jakieś inne fajne warzywko, np. pomidor, ogórek . Całość zalewam sosem i posypuję…uwaga listkami świeżej mięty.
Tajemnice sukcesu:
1. Jajka muszą być swojskie. Ja kupuję jajka u znajomych rolników. Zaopatrzyłam się w urządzenie pt naświetlarka do jajek i nie martwię się o żadne salmonelle.
2. Jajka muszą być ugotowane na twardo ale nie przegotowane. Jest to sztuka. Bo jeśli gotują się za krótko, to są miękkie albo takie środenio – miękkie, natomiast jeśli gotują się za długo, to powstaje wokół żółtka taka siwa brzydka otoczka. Może to i nie ma wpływu na ich smak jako taki, ale jak się jest estetą…. Tak więc, wkładam jajka do zimnej wody i po zagotowaniu się wody, gotuję je jeszcze około 5-6 minut. Potem koniecznie odlewam gorącą wodę i zalewam je wodą zimną. To pomaga później przy obieraniu.
3. Najważniejszy jest sos. Bo jajka w majonezie, to nie są jajka w majonezie… tylko w odpowiednio przygotowanym sosie.
A więc sos:
(ilości na mniej więcej 6 jajek)
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurt naturalnego
1 łyżeczka śmietany
czubek łyżeczki musztardy sarepskiej
szczypta soli
szczypta cukru
To wszystko trzeba dobrze wymieszać i na około 10 minut odstawić.
Przed polaniem jajek – jeszcze raz zamieszać.