Home » śniadania » Sos vinaigrette

Sos vinaigrette

Podstawą udanej sałatki zawsze jest jej sos

Wystarczy, że zmieszasz ze sobą dwa lub trzy warzywa i polejesz to dobrze przygotowanym sosem. Sałatka zawsze będzie wtedy udana.
Sos musi być:
1. Świeży
2. Przygotowany minimum 2 godziny przed polaniem
3. Jego składniki muszą być najlepszej jakości

Sos vinaigrette:
1. Oliwa najlepsza jaką macie, ja sprowadzam oliwę z Grecji
2. Ocet balsamiczny
3. Ocet winny
4. Ocet jabłkowy
5. Sok ze świeżo wyciśniętej cytryny
6. Sól himalajska
7. Cukier brązowy lub syrop z daktyli/fig
8. Zioła prowansalskie najlepiej świeże, czyli: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, mięta, oregano, majeranek, cząber. Mam o przykuchennym ogródku swoje własne zioła, więc je zrywam na świeżo, siekam , ugniatam z solą w moździerzu już. W zimie mam suszone.

Każdy z nas ma swój smak, więc nie mogę podać ilości poszczególnych składników. Zawsze przygotowuję go na wyczucie. Pamiętam jednak o następujących szczegółach:
Jeśli mam świeże zioła to ugniatam je w kamiennym moździerzu z solą.
Ugniecione zioła mieszam najpierw z oliwą. Jeśli mam część suszonych a część świeżych, to suszone też dodaję na tym samym etapie.
Cukier lub syrop daktylowy mieszam najpierw z octem.
Na końcu łączę wszystkie składniki i ubijam je przez około 5 minut.
Sos jest gotowy po upływie około 2 godzin. (smaki muszą się połączyć)
Nigdy nie dodaję do tego sou musztardy! Dla mnie to profanacja prawdziwego vinaigrette. Oczywiście w wielu restauracjach tak właśnie ten sos jest przygotowany, oliwa z musztardą. Moim zdanie można coś takiego zrobić tylko do podania mięs ale nigdy warzyw.